Julgröt utan grädde
Under julen är just risgrynsgröt, även kallad julgröt, helt självklar på bordet. Här kommer ett underbart recept helt utan grädde, med ännu mer smak!
Många är fast i gamla anor och använder grädde när de gör sin risgrynsgröt. Även om detta så klart är helt okej innehåller det här receptet både mer smak och mindre fett på samma gång!
Ingredienser
Gör så här
Häll i grötriset i en kastrull tillsammans med vattnet och en klick smör. Rör om och låt grötriset koka upp. Sjud sedan tills vattnet är borta och häll därefter på mjölken.
Låt gröten koka upp på medelhög värme under lock. Rör om då och då. När gröten väl börjat koka sänker du värmen till medellåg värme och låter locket vara på. Se till att gröten inte slutar koka, och var försiktig med temperaturen på spisen så att den inte kokar över.
Efter 30 minuter tillsätter du en halv deciliter socker i gröten. För bäst smak rekommenderas rörsocker.
Grötens konsistens är ju en smaksak, och därför behöver du efter ca 45 minuter smaka av gröten så att du får precis den konsistens du vill ha. När du är nöjd med konsistensen kan julgröten serveras!